Soleklart ja til Rælingen som egen kommune
Folkeavstemningen i Rælingen 25. april endte opp med 85,2 prosent nei til sammenslåing med nabokommunen Skedsmo. - Dette er et soleklart ja til Rælingen som egen kommune slik Arbeiderpartiet gikk til valg på og anbefalte før folkeavstemming, sier Halfdan Karlsen, Aps gruppeleder i kommunestyret.
Valgdeltakelsen ble beskjedne 26,5 prosent, men votumet fra velgerne er likevel tydelig. Når spørsmålet om sammenslåing skal opp til endelig avgjørelse i kommunestyret i juni, ligger det an til at det kan bli et enstemmig vedtak om at Rælingen skal fortsette som egen kommune.
Kretsresultater for nei til kommunesammenslåing: Nordby 94%, Fjerdingby 87%, Blystadlia 86%, Løvenstad 83% og Rud 75%. Det betyr litt høyere ja-prosent enn gjennomsnittet i de delene av Rælingen som ligger nærmest Skedsmo.
Kampanje for Rælingen
- Ap i Rælingen inntok på et tidlig tidspunkt et nei-standpunkt og har jobbet aktivt for å mobilisere velgerne i kommunen: naboprat, kampanjeavis til alle husstander, løpesedler og stands nå i april, sier Karlsen.
Seks av åtte partier i kommunestyret anbefalte før folkeavstemningen velgerne å stemme nei til kommunesammenslåing: Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og MDG. Bare Høyre og Frp gikk inn for ja. Ap har 21 representanter av 35 i kommunestyret. Partiet fikk 59% av stemmene ved siste kommunevalg og flagget nei til kommunesammenslåing som toppsak i valgkampen.
Frivillighet
Rælingen har kjørt en grundig prosess om kommunereformen: grundige utredninger, dialogmøter med lag og foreninger, folkemøter og info-brosjyrer fra kommunen. Det er også gjennomført uforpliktende naboprat med Enebakk og Skedsmo. Lørenskog ville ikke.
- På dette grunnlag er det vår soleklare rett å kreve respekt for folkets nei. Frivillighet ligger til grunn, dersom kommuner skal slå seg sammen. Rælingen fortsetter som egen kommune, også etter at fylkesmann og storting har sagt sitt. Det er vi sikre på, avslutter Karlsen.